En sida som har allt när det gäller No ‘Poo är lockig.se, jag tog den här informationen från den sidan.

Sulfater

Sulfater är starkt uttorkande tvättensider som ingår i de flesta schampon, ofta i form av Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Laureth Sulfate, härefter förkortat SLS. Enligt vissa teorier har SLS en tendens att “fastna” i ett poröst hår: Fjällskiktet klarar inte att skydda håret utan sulfatmolekylerna kan tränga in under de öppna fjällen, vilket gör att fjällen inte har en möjlighet att sluta sig längre. Håret torkas därför ut inifrån.

Observera att ditt ”sista schampo” SKA innehålla sulfater så du får bort alla gamla silikoner m.m!

Sodium Lauryl Sulfate
Sodium Laureth Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Ammonium Laureth Sulfate

Silikoner

Silikoner lägger sig som en hinna över hårstråna, och har en kosmetisk effekt som gör att håret upplevs vara mjukt, lent och glansigt. Effekten kan liknas vid en korsett: Du ser smalare ut när du har korsetten på dig, men när du tar av dig den är du precis lika rund som förut. Silikonerna gör att håret ser friskt ut, men när du tvättar bort dem är håret lika torrt därunder som förut.

Slutar oftast på -cone eller -xane.

Cyclopentasiloxane
Cyclohexasiloxane
Dimethicone
Dimethiconol
Phenyl Trimethicone
Amodimethicone
Cyclomethicone
Dimethicone copolyol
Polysilicone-9

Vattenlösliga silikoner:

PEG-modified dimethicone
Dimethicone copolyol

Några enstaka silikoner är någorlunda vattenlösliga, men de flesta kräver sulfater eller liknande tvättensider för att avlägsnas från håret enligt nedanstående tabell. Att dessa tensider är uttorkande på håret vet vi redan, så det blir en ond cirkel. Silikonerna gör så håret ser fint ut, men du måste tvätta bort dem med uttorkande ämnen som gör håret ännu torrare än innan, och så måste du använda silikoner så håret ser fint ut igen och så vidare. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi därför att silikoner ska undvikas helt.

SLS = Sodium Lauryl Sulfate
SLES = Sodium Laureth Sulfate
ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Mineraloljor

Mineraloljor är billiga och hållbara, och används ofta för att ge en känsla av mjukhet och glans. Problemet är att de fungerar genom att lägga sig som en tät hinna över hårstråna, vilket gör att håret “kvävs” då varken syre eller fukt från luften kan komma åt det. Denna hinna täcker även hårbotten och blockerar 40-60% av hudens porer vilket inte bara förhindrar hårtillväxten och kväver hårsäckarna, utan även stör hårbottens viktiga balans. Håret torkar ut och blir livlöst innanför hinnan av mineralolja. Mineraloljor är inte vattenlösliga, och för att få bort dem från håret krävs ett schampo med SLS.

Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffinum Liquidum
Paraffin
Paraffinum
Vaselin
Ozokerit
Polyisobutene
E 905
Isododecane
Isoparaffin

Alkoholer

Skilj på uttorkande och feta alkoholer. Fettalkoholer, t.ex. cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol är mjukgörande, fuktbevarande och bra för håret. Följande är definitivt uttorkande och produkter som innehåller stora mängder av dessa alkoholer (dvs de kommer tidigt i innehållsförteckningen) bör därför undvikas:

Alcohol denat.
Denaturated alcohol
Isopropyl alcohol
SD alcohol
Etanol

Övrigt

Ämnen som kan vara uttorkande eller svåra att avlägsna från håret utan schampo. Dessa ämnen ställer inte till problem för alla, så prova dig fram.

Castor oil OBS! Hydrogenated Castor Oil går bra att använda!
Beeswax (bivax) Går ofta bra i små mängder!
Candelilla wax
Microcrystalline wax
Kaolin
Witch hazel (trollhassel)
Sodium polystyrene sulfonate
Lanolin
Quaternium-80 Quaternium eller polyquaternium är silikonliknande ammoniumföreningar som ingår i många produkter. Det är olika hur hår reagerar på dem, så prova dig fram.

Annonser